Jakie produkty można pakować próżniowo?
Pakowanie próżniowe to metoda umieszczania produktu w specjalnym woreczku foliowym, odessaniu z wnętrza całego powietrza i szczelnym zamknięciu przy pomocy zgrzewarki. Co można pakować próżniowo i jakie profity czerpie się z tego rodzaju technologii? Przeczytaj!
Co można pakować próżniowo?
Pakowarka próżniowa to urządzenie, dzięki któremu możesz umieścić praktycznie każdy produkt w ciasno spowijającej go folii bez użycia wysiłku. To technologia stworzona przede wszystkim z myślą o producentach żywności, czy szeroko pojętej gastronomii, ale wykorzystuje się ją powszechnie w innych branżach, a nawet w domach prywatnych. Do zapakowania próżniowego nadają się na przykład produkty spożywcze, ale również ubrania, czy choćby higroskopijne produkty, które powinny być przechowywane bez dostępu do powietrza.
Próżnia w przemyśle spożywczym, gastronomii oraz w domu
W pakowarkę próżniową warto zainwestować będąc producentem żywności o krótkim terminie przydatności do spożycia. Są to zarówno produkty surowe:
- drób
- mięso
- ryby
- obrane warzywa lub owoce,
- jak i artykuły spożywcze uprzednio poddane obróbce termicznej, czyli gotowe dania.
Jak pakowanie w próżni zwiększa trwałość produktu?
Poprzez pakowanie próżniowe ogranicza się dostęp produktu do powietrza, które ma zdolność do wysuszania go. Zawarte w powietrzu bakterie przyczyniają się także do szybszego psucia się żywności. Produkty pakowane próżniowo są zatem świeże i zachowują pełnię walorów smakowych i zapachowych jeszcze przez kilka kolejnych dni. Dodatkowo poprzez odcięcie dopływu tlenu uniemożliwia się im rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych, które dostają się do jedzenia głównie z powietrza, ale też rozmnażają się wewnątrz dzięki dostępowi do tlenu. To doskonały sposób na to, aby przechowywać w sklepie, magazynie, restauracji czy w domu żywność dłużej od kilku do nawet kilkudziesięciu dni, a w przypadku produktów mrożonych wydłużyć ich zdatność do spożycia z 6 do 24 miesięcy! To znacząca oszczędność pieniędzy i sposób na to, by zawsze jeść zdrowe, pełnowartościowe artykuły spożywcze.
Pakowanie próżniowe w restauracjach
W wysokie klasy restauracjach pakowanie próżniowe wykorzystuje się nie tylko do przechowywania półproduktów, ale również w rozmaitych technikach gotowania. Na przykład do gotowania sous vide. To wyjątkowa technologia przyrządzania potraw w wodzie w niskiej temperaturze bez utraty wartości odżywczych oraz smakowitych soków, znajdujących się w mięsie czy warzywach. Często produkty pakowane próżniowo można też marynować w szczelnie zgrzanych woreczkach, by nadawać im nowe smaki — to rozwiązanie szczególnie chętnie wykorzystywane w kuchni molekularnej.
Co jeszcze warto pakować próżniowo?
Wykorzystując metodę pakowania próżniowego, można na przykład zmniejszać objętość składanych ubrań czy grubej odzieży roboczej, co wpływa na zmniejszenie ilości miejsca przeznaczonego na ich składowanie. Pakowarki próżniowe często są w użyciu na przykład w jednostkach wojskowych do magazynowania mundurów czy w innych miejscach, w których istotne jest przechowywanie odzieży w prawidłowych warunkach bez narażenia na przesiąknięcie wilgocią czy zapachami z zewnątrz. Jak widać, pakowarki próżniowe mają wszechstronne zastosowanie i przydadzą się z pewnością w niejednym domu lub firmie!
W naszym sklepie Izipak24 znajdziesz zarówno te dla zastosowań komercyjnych (np. https://izipak24.pl/mv31x,3,6865,1796), jak i niekomercyjnych lub też dla małych firm (np. https://izipak24.pl/pakowarka-listwowa-savevac-33,3,6865,1906).